×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Fick jobb som slottsträdgårdsmästare

Charlotta har alltid haft ett intresse för växter och natur. Hon bytte karriär mitt i livet och utbildade sig till trädgårdsmästare på Hermods Yrkeshögskola. Idag arbetar hon som slottsträdgårdsmästare, ett jobb hon fick från en av sina LIA-perioder.

Charlotta utbildar sig till trädgårdsmästare

Som barn var Charlotta ute i naturen mycket och redan som 15-åring visste hon att hon ville bli trädgårdsmästare.

-Jag brukade plocka bär med min mamma och jaga med min pappa. Vår granne Rut odlade egna grönsaker och vackra dahlior och jag var ofta med henne och påtade i trädgården. Närheten till naturen har alltid funnits i mitt liv.

När hon sedan växte upp blev det först inte riktigt som hennes 15-åriga jag hade tänkt sig. Charlotta utbildade sig till projekt- och produktionsledare inom digitala medier och arbetade därefter med bland annat kommunikation, marknadsföring och IT.

-Tillslut bestämde jag mig för att göra en förändring och byta karriärbana. Intresset för naturen och kulturhistoria fanns fortfarande kvar så då beslutade jag mig för att utbilda mig till trädgårdsmästare på Hermods Yrkeshögskola.

Hur var utbildningen?
-Utbildningen hade en jättebra mix av teori och praktik. Nu så här i efterhand märker man att båda delarna är lika viktiga. Ofta kan dessa utbildningar bli för praktiska men här hade man verkligen lagt vikt på att vi skulle få djup teoretisk kunskap inom flera områden. Lärarna och föreläsarna har stor kunskap inom sina områden. Utbildningen täcker faktiskt de flesta arbetsmoment i en trädgårdsmästares yrke, inom vilken gren man än väljer.

Charlotta är nöjd med utbildningen men påpekar att man aldrig blir färdiglärd.

-Jag kan varmt rekommendera utbildningen som ger en gedigen kunskap inom trädgårdsmästaryrket. Även om vi aldrig blir fullärda i detta yrke. Naturen är oändlig och man får dagligen ny kunskap. Det är det bästa!

Vad gjorde du efter examen?
-Jag tog examen 2017 och därefter hade jag turen att bli anställd som slottsträdgårdsmästare på Trolle Ljungby Slott i Karlskrona där jag gjorde min LIA-praktik och examensarbete. Det är en ynnest att få arbeta i denna historiska miljö. På vinterhalvåret planerar vi och försöker restaurera delar av den gamla renässansträdgården som finns här och då forskar vi så mycket som möjligt på hur det en gång har sett ut här. På sommarhalvåret är det full fart med häckar, träd, gräsmattor, rabatter, säsongsblommor och ogräs. Men det gröna är ett ljuvligt jobb för både kropp och själ. Så arbetet här är väldigt varierande.

Vad innebär yrket som trädgårdsmästare?
-I mitt yrke som slottsträdgårdsmästare får jag dagligen använda alla de kunskaper jag fick på utbildningen, allt från ogräsbekämpning till att värna om vår kulturmiljö och trädgårdshistoria. Men jag har också dagligen nytta av det som jag gjort tidigare i livet. Just som chefsträdgårdsmästare får man ju ofta agera projektledare, hålla i budget, utveckla sin verksamhet och ta hand om sin personal.

Vem passar för yrket?
-Jag tror att man behöver vara väldigt flexibel. Det är stor bredd på arbetsmomenten, allt från att arbeta med tunga maskiner till att rensa ogräs i rabatter. Sedan måste man tycka om hastiga förändringar under dagen som kan uppstå på grund av väder och vind.

Hur är det att arbeta inom den gröna branschen?
-Det är ingen dans på rosor som många kanske tror. Det är hårt kroppsarbete i alla väder men det gröna ger också oerhört mycket tillbaka. Ofta får man säsongsanställning och behöver ibland något annat att arbeta med under vinterhalvåret. Även om man kan fylla årets flesta månader med trädgårdsarbete så är det många arbetsgivare som har säsongsanställda. Jag öppnade en trädgårdsbutik hemma i mitt gamla hus för att ha något att falla tillbaka på under vintern. Nu arbetar jag dock året runt på Trolle Ljungby Slott men driver ändå butiken ett par dagar i veckan. Däremot är chanserna till jobb mycket goda. I de flesta årskullar som tar examen har alla jobb inom det gröna efter avslutad utbildning.

Ser du några trender inom branschen?
-Jag ser att allmänheten blir allt mer kunniga och intresserade. Fler månar om vår natur och kulturhistoria och hur dessa påverkar vårt välmående. Vi är trötta på allt slit och släng och vill istället vara nära naturen och odla egen mat.

OM

Namn: : Charlotta Ehring
Utbildning:: Trädgårdsmästare