×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Han skolade om sig för att kunna arbeta inom vården

Ibrahima flyttade till Sverige för 10 år sedan. Han började läsa sfi samtidigt som han drev sitt egna städföretag. För några år sedan kände Ibrahima att han ville arbeta med att hjälpa människor och började utbilda sig till undersköterska med inriktning på psykiatri. Idag arbetar han som mentalskötare på Danderyds sjukhus.

Det behövs fler bra människor inom vården. Vårt arbete är livsviktigt för samhället.

Ibrahima Traore

39-åriga Ibrahima från Senegal flyttade till Sverige 2009 och bor i Sollentuna tillsammans med sin dotter som han har varannan vecka. När han flyttade till Sverige började han studera sfi samtidigt som han arbetade som städare på Älvsjömässan.

- Det var tufft att både studera svenska och jobba men det gick bra. Jag fick sedan personalansvar över mitt team på Älvsjömässan och arbetade med bland annat att schemalägga arbetstider för medarbetarna, säger Ibrahima.

Han startade sedan ett eget städföretag men kände för några år sedan att han ville byta bana i livet.

- Jag kände ett behov av att hjälpa människor så jag kom in på Hermods utbildning till undersköterska vid Stockholm Södra. Där kände jag att en inriktning mot psykiatri lockade mig då jag ville arbeta med människor som har haft det tufft med exempelvis droger eller andra psykiska sjukdomar.

Fick jobb under praktiken

Under sin utbildning gjorde Ibrahima praktik på Danderyds sjukhus som mentalskötare och blev redan innan sin praktiks slut erbjuden jobb.

- Min praktikperiod var mycket givande och jag kände direkt att jag passade in att arbeta på psykiatrisk intensivvården på Danderyds sjukhus. Jag trivs väldigt bra med mitt jobb och det är drivande att få hjälpa människor som har det svårt.

Kan du berätta mer om dina arbetsuppgifter som mentalskötare?
- Vi arbetar i skift så när vi byter av kollegor får vi först en rapport om alla patienter vi sköter om. Sedan kör vi under våra arbetspass ”ronden” där vi går runt till alla inlagda patienter och gör allt från drogtest till att kolla blodtryck.

Vad krävs för att man ska vara en bra mentalskötare?
- Man måste vara bra på att kunna läsa av människors beteende. Våra patienter kan vara människor med drogproblem eller är bipolära så det gäller att du kan hantera svåra situationer om en patient blir arg eller ledsen. Människornas liv kan hänga på vårt arbete så det gäller att man kan vara lugn och förbygga att det uppstår svåra situationer. Vi blir som ett extra stöd för patienterna.

Hur var det att studera på Hermods?
- Mycket bra måste jag säga. Väldigt kunniga lärare och de tipsade mig om att söka min praktik där jag jobbar nu. De sa att jag skulle passa in på Danderyds sjukhus vilket de fick rätt i. Jag hade en jättebra tid på Hermods.

Om elev

Namn:: Ibrahima Traore
Utbildning:: Undersköterska Hermods Stockholm Södra