×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Sfi hjälper dig in i det svenska samhället

Oksana Olsson är Studie- och yrkesvägledare på Hermods sfi i Alvik. Hon började som sfi-elev på Hermods för tio år sedan och nu arbetar hon med att vägleda elever i deras studie och yrkesval.

Det finns flera anledningar varför man ska läsa sfi. En anledning är att förstå Sveriges mentalitet och kultur. En annan är för att bli en del av det svenska samhället och bidra till det med sin kunskap och erfarenhet.

Berätta om dig själv?
Jag kommer ursprungligen från Ukraina. Där arbetade jag som lärare. Jag kom till Sverige 2008 och här utbildade jag mig till studie- och yrkesvägledare och har arbetat med det sedan dess.

Vad gör en studie – och yrkesvägledare?
-I min roll som studie- och yrkesvägledare ingår att hjälpa Sfi elever med att hitta sin studie- och yrkesväg i Sverige. Det roligaste med mitt yrke är att se fler glada människor efter SYV-möten och motivera dem att fortsätta med sina studier för att nå deras mål.

Varför ska man läsa Sfi?
-Det finns flera anledningar till varför man borde läsa sfi. En anledning är att förstå Sveriges mentalitet och kultur. En annan är för att bli en del av det svenska samhället och bidra till det med sin kunskap och erfarenhet. Sedan utvecklas man som människa genom att lära sig språket i det land man bor i.

Läste du sfi när du kom till Sverige?
-Mitt mål när jag kom till Sverige var att läsa klart sfi för att kunna studera på universitet. Det har gjort att jag kan arbeta med det jag gör idag. Jag kom lättare in i samhället på grund av språket. På min fritid brukar jag träna, resa, läsa böcker och umgås med familj och vänner. Språket har hjälpt mig att fortsätta med mina intressen.

Om läraren

Namn:: Oksana Olsson
Yrke:: Studie- och yrkesvägledare