×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Bytte montörsjobb mot ingenjörsjobb

Camilla Fredén hade arbetat som patentingenjör i 15 år och kände att det var dags för en förändring. Hon valde att gå tillbaka till skolbänken och valet föll på utbildningen Teknikinformatör.

Camilla utbildade sig till Teknikinformatör på Hermods

Camilla flyttade till Stockholm med sin familj 2015 och valde i samband med flytten att börja studera igen.

-Jag var trött på mitt tidigare jobb som patentingenjör och ville göra något nytt, fast fortsätta med teknik och skrivande. Jag visste att teknikinformatörsyrket fanns och hittade en ettårig distansutbildning på Hermods Yrkeshögskola som jag tyckte passade bra.

Hur kändes det att gå tillbaka till skolbänken?

-Lite märkligt måste jag erkänna, men jag kände direkt att denna utbildning verkligen passade mig. Jag hade fantastiskt kul!

Vad gör en teknikinformatör?

-Det är ett brett yrke men i min roll är det mycket jobb med manualer och bruksanvisningar till olika typer av tekniska produkter. Jag arbetar med text och bilder för att göra instruktioner lättförståeliga.

Vad krävs för att bli en duktig teknikinformatör?

-Jag skulle säga att man behöver vara duktig på att skriva och ha ett teknikintresse. Det är också viktigt att vara tydlig och strukturerad då man hanterar mycket information. Ha lite av ett ”3D-seende” är bra då man arbetar med illustrationer.

Fick jobbförfrågan under LIA-perioden
Camilla hade LIA (praktik) på ett företag som heter Autotech Teknikinformation som arbetar med att bland annat att hjälpa företag att ta fram effektiva instruktioner och utbildningar för användning av produkter. Praktiken pågick under åtta veckor och efteråt blev Camilla erbjuden jobb hos företaget.

-Jag trivs mycket bra på Autotech Teknikinformation där jag arbetat sedan examen. Det är en väldigt prestigelös och trevlig arbetsplats. Jag valde dem för att de är specialiserade mot teknikinformation. Det känns som att jag har ”hittat hem” i mitt nya yrke, säger Camilla.

Är du nöjd med utbildningen på Hermods?

-Jag är mycket nöjd. Det var många bra föreläsare som hade god branscherfarenhet och det var roligt att tillhöra en klass med varierande åldrar och bakgrunder. Det blev många intressanta diskussioner, säger Camilla.

Kompetenser som du utvecklat under utbildningen?

-Jag har framförallt blivit duktigare på att göra tekniska illustrationer och bland annat fått lära mig Illustrator.

Vad är det bästa med att studera på en yrkeshögskola?

-Jag är ju sedan tidigare utbildad designingenjör och har studerat på högskola. Skillnaden på en yrkeshögskola är att du verkligen får träffa människor som arbetar inom branschen du utbildar dig inom och du får konkreta uppgifter relaterade till yrket.

OM

Namn: : Camilla Fredén
Utbildning:: Teknikinformatör