×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Vad gör en trädgårdsmästare?

Olle arbetar som trädgårdsmästare på Brunnsvikens café och trädgård i Stockholm. Han har arbetat inom den gröna näringen i hela sitt liv och trivs mycket bra med yrkesvalet. Han uppskattar det fysiska arbetet och att få arbeta efter säsong.

Olle arbetar som trädgårdsmästare på Brunnsvikens café och trädgård i Stockholm. Han har arbetat inom den gröna näringen i hela sitt liv. Allt började när hans farfar utbildade sig till trädgårdsmästare och köpte en handelsträdgård i Hässelby. Där började Olle arbeta som liten pojke. Under sitt yrkesliv har han sedan arbetat som grossist och haft större trädgårdar som kunder, bland annat Zetas trädgård och Rosendal. Han har även arbetat och varit delägare i olika blomsterbutiker. Idag hjälper han till som trädgårdsmästare på Brunnsviken sedan åtta år tillbaka.

Vad gör en trädgårdsmästare?

En trädgårdsmästare arbetar med planering och skötsel av grönytor. Vanligtvis för kommunal regi men även för privata trädgårdar, RUT-avdraget har gjort att allt fler privatpersoner anlitar hjälp för att planera och anlägga sina trädgårdar. En trädgårdsmästare kan också arbeta på olika anläggningsföretag med anläggning av gräsmattor, rabatter, träd och buskar för exempelvis nyproduktioner eller skötsel av grönytor för fastigheter eller kommuner. Vissa anläggningsföretag tar även på sig snöskottning under vinterhalvåret. Vanliga arbetsuppgifter är kratta löv eller rensa ogräs. Arbetet är ganska fysiskt ansträngande, en normal dag går jag mellan 10 000 och 25 000 steg.

Var arbetar en trädgårdsmästare?

Vanliga arbetsplatser för en trädgårdsmästare är skötselföretag, kyrkogårdsförvaltningar eller anläggningsföretag. Många trädgårdsmästare startar eget och driver en handelsträdgård på somrarna och tar långledigt eller gör något annat under vinterhalvåret. Handelsträdgårdar eller blomsterbutiker är också vanliga arbetsplatser en trädgårdsmästare kan hamna på. Sedan har det blivit allt mer modernt med innerstadsodling i växthus, likt Svegro, och självplock av till exempel jordgubbar ute på landet. 

Vad är det bästa med yrket?

Det är ett fantastiskt yrke. Arbetet är rörligt och fysiskt för de som gillar att arbeta med kroppen. Jag själv tycker också att det är väldigt omväxlande att arbeta efter säsong.

OM

Namn: : Olle Würtz
Yrke:: Trädgårdsmästare