×
 

5

Du lämnar nu webbplatsen och omdirigeras till:

Avbryt för att återgå till webbplatsen.

Fick anställning innan examen

Jens bytte från kockyrket till redovisningsekonom. Han hade en tydlig plan för sin LIA-praktik och fick innan avslutade studier flera jobberbjudanden från olika håll.

Jens utbildade sig till redovisningsekonom på Hermods Yrkeshögskola

Jens läste hotell och restaurang på gymnasiet. Han har alltid haft ett intresse för mat och eftersom hans pappa arbetar som kock så var det naturligt för Jens att gå i hans fotspår. Efter examen fick han jobb som kock och arbetade som det fram till hösten 2016.

- Det var svårt att ha ett normalt liv med de arbetstiderna. Jag ville vara ledig på kvällar och helger som alla andra, berättar Jens. Det ledde fram till beslutet att byta yrke.

Han började titta på olika utbildningar men föll för Yrkeshögskola då det finns en nära koppling till arbetslivet.

- Utbildningsformen kändes rätt för mig. Jag gillade att det var mer "hands-on" och utbildningarna är inom branscher som behöver arbetskraft.

I Östersund, där Jens bor, hittade han en yrkeshögskoleutbildning på Hermods som han blev intresserad av; Redovisningsekonom.

- Ekonomi var lockande, jag har alltid varit intresserad av siffror.

Jens påbörjade utbildningen 2016. Första året tog han enbart studiebidrag och arbetade kvällar och helger parallellt med studierna.

- Det fungerade bra att kombinera jobb och studier. Andra året skulle vi ut på LIA som är en slags praktikperiod och då kände jag att det skulle bli tufft att arbeta kväll och helg samtidigt.

Nu tar Jens studielån och arbetar några enstaka gånger i månaden. Han säger att det är viktigt att vara strukturerad och planera sin tid för att kunna arbeta och studera samtidigt.

Vad är det bästa med utbildningen?

- Det bästa är att utbildningen ligger så nära arbetsmarknaden. Vi får komma ut och testa på yrket på en arbetsplats och får testa våra kunskaper i praktiken. Kunskaperna vi får lära oss i skolan är relevanta, vi lär oss inget onödigt som vi inte kommer ha användning för i arbetet.

Jens är mitt inne i sin första LIA-period. Han gör den på en liten byrå där han får arbeta med olika ekonomiska uppgifter. Jens kontaktade företaget tidigt in på utbildningen och bokade in alla sina LIA-perioder.

- Vi fick en bra kontakt från början och kunde lägga upp en långsiktig plan för alla LIA-perioderna. Jag kunde berätta vad jag ville få ut av praktiken och jag var tydlig från början med att jag ville att det skulle finnas en framtid för mig på företaget. Vi har redan diskuterat jobb efter utbildningen.

Vad gör en redovisningsekonom?

- Det är mycket löpande bokföring och se till så att siffror och papper är i ordning. Jag kommer från servicebranschen så för mig handlar det om att hjälpa kunderna med beslut och att förstå hur ekonomin fungerar bakom. Jag tycker att det känns mer som rådgivning och service och det trivs jag med.

Jens berättar att han redan är eftertraktad på marknaden. När han talar om vad han utbildar sig till är det många som kommer med jobberbjudanden.

- Det känns skönt. Jag kommer inte gå sysslolös efteråt och det var därför jag sökte till denna utbildning.

Vem passar för yrket?

- Du måste vara en strukturerad person, det är mycket olika saker att ha koll på samtidigt. Man behöver också tycka det är kul att arbeta med siffror är såklart.

OM

Namn: : Jens Norman
Utbildning:: Redovisningsekonom