HERMODS NYA YH-UTBILDNINGAR 2022

Hermods YH tilldelades flera nya utbildningar av Myndigheten för Yrkeshögskolan i januari, med start hösten 2022. I år kan Hermods YH erbjuda det största utbudet av YH-utbildningar någonsin för dig som blivande studerande att välja mellan. Vi har 43 utbildningar inom flera olika kategorier, de flesta på distans.Samtliga YH-utbildningar är framtagna i samverkan med näringslivet efter arbetsmarknadens behov! I denna artikel listar vi de utbildningar som är helt nya på Hermods YH för 2022!Att läsa en yrkesutbildning på yrkeshögskola har blivit allt mer populärt! Det är inte så konstigt med tanke på att utbildningarna i stor grad kombinerar teori med praktik (LIA), vilket resulterar i att 9 av 10 studerande får jobb direkt efter examen. Läs artikeln som förklarar fler fördelar med Hermods Yrkeshögskola (YH) för dig som studerande.

VÅRA NYA YRKESUTBILDNINGAR 2022

Vi är glada och stolta över att Myndigheten för Yrkeshögskolan ger oss fortsatt förtroende att utöka utbudet av YH-utbildningar till blivande studerande. I år har vi på Hermods YH det bredaste utbudet av yrkesutbildningar någonsin, vi har totalt 43 olika utbildningar för dig som blivande studerande att välja mellan. Sök bland samtliga YH-utbildningar på hemsidan här.

Till hösten kommer vi starta upp 6 helt nya utbildningar som vi listar här nedanför:

1. BYGGNADSINGENJÖR - BIM/CAD, 2 år

Vill du arbeta med att visualisera byggprojekt genom den senaste tekniken inom byggbranschen? Som projektör med specialistkunskap inom BIM och CAD skapar du 3D-ritningar och modeller i virtuell miljö som visualiserar och samordnar information om bygget och byggprocessen. I den virtuella modellen kan du bland annat visualisera tidsplan, kostnadsestimering och montageplan samt skapa simuleringar och söka information.

Utbildningen är en byggnadsingenjörsutbildning där du även lär dig BIM och CAD, något som starkt efterfrågas idag. Denna utbildning passar dig som vill kombinera byggproduktion, arkitektur och teknik. BIM (Byggnadsinformationsmodellering) och CAD (datorstödd konstruktion) är en ny och modern arbetsmetod som håller på att förändra hela byggsektorn. BIM och CAD innebär ett mer tekniskt och datadrivet arbetssätt som förenklar och underlättar hela byggprocessen. Trots att man länge arbetat med BIM och CAD inom branschen, så är det en stor brist på medarbetare med just denna kompetens.

2. CNC- OCH ROBOTTEKNIKER, 2 år

En CNC-tekniker sköter datorstyrda maskiner för tillverkning av olika detaljer inom industrin. Det kan till exempel vara att ta fram fordonsdelar i metall eller hårdvara i plast genom att svarva, fräsa, svetsa eller borra. Det är ett precisionsarbete där maskinerna ställs in på millimetern tack vara programmering och 3D-modellering.

Som CNC-tekniker är maskinen ditt ansvar att ställa in, hantera och i vissa fall reparera. Industrigolvet är din arbetsplats, men datorn ditt främsta arbetsverktyg. Via den ställer du in och styr maskiner i tillverkningen.

Yrket passar dig som är noggrann, tekniskt lagd och som vill ha en karriär inom den svenska industrin. Kanske arbetar du idag som CNC-montör eller tekniker, men är redo för mer avancerade arbetsuppgifter. Kanske kommer du direkt från ett tekniskt gymnasium eller för den delen bygg- och anläggning, fordons- eller svetsindustri eller arbetat med el och energi. Genom att programmera maskiner kan både pengar sparas, människors välmående och miljön bli bättre.

3. UNDERHÅLLSINGENJÖR – SMART MAINTENANCE, 2 år

Är du tekniskt intresserad och vill arbeta med hållbara och energieffektiva lösningar inom industrin? Som underhållsingenjör arbetar du med planering, genomförande, uppföljning och analys av underhållsinsatser. Du samordnar och leder maskinunderhållet i verksamhetens anläggningar. Smart Maintenance handlar om smarta lösningar inom underhåll. Du arbetar både strategiskt och operativt. Tillhör ofta en arbetsgrupp av tekniker och projektörer.

Yrket passar dig som vill arbeta med att underhålla och effektivisera maskiner och teknik inom industri och tillverkning. Utbildningen fokuserar på energieffektivitet och hållbar teknik för att möta arbetsmarknadens kompetensbehov inom Smart Maintenance. Kanske har du gått bygg- och anläggning på gymnasiet, eller el- och energi eller inom industrin. Du behöver inte arbeta inom underhållsindustrin idag. Eller så gör du just det och vill få verifierat och ytterligare kompetens inom Smart Maintenance-området. Kanske vill du avancera i din nuvarande yrkesroll? Du kan även arbeta inom fastighetsbranschen, kanske som tekniker inom fastighet.

4. GREEN URBAN DEVELOPER, 1 år

Låt staden grönska! Utbildningen riktar sig till dig som vill vara med och hjälpa till så att grönskan blir en naturlig del av staden. Du får lära dig hur du planerar, leder och fördelar arbetet för urbana odlingsplatser och/eller vid gröna anläggningsprojekt. Implementera stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer – från start till mål.

Du som vill studera Green Urban Development är ofta trädgårdsmästare som vill komma vidare till planeringsnivå för att vara med och påverka den gröna utvecklingen i staden. Ofta med en grönskötsel bakgrund, men som nu vill ta ett steg mot samhällsplanerarhållet för att skapa och driva olika typer av gröna urbana projekt. Såsom en master på trädgårdsmästare. Eller så arbetar du inom fastighet idag och brinner för den gröna staden, vill plussa på de ”hårda” kunskaperna inom fastighet med mer gröna kunskaper för att kunna skapa och driva urbana och klimatvänliga projekt i staden. I båda fallen behöver du absoluta förkunskaper från fastighet/samhällsbyggnad och planering/trädgård. 

5. MÄTNINGSTEKNIKER SPECIALISTKOMPETENS GEODESI, 2 år

Vill du arbeta inom byggsektorn med att ta fram viktiga data för beslutsfattande? Som mätningstekniker har du specialistkompetens inom byggtekniska ritningar och mätteknik och är den som tar fram mätpunkter som ligger till grund för hur en ny väg eller ett bostadshus ska kunna byggas.

Arbetet sker både utomhus på byggen där du använder dig av olika tekniska mätverktyg och inomhus framför dator där du arbetar med 3D-modeller och analyserar data. En ökad produktion inom bygg- och anläggningssektorn i kombination med ny digital teknik har skapat en stor efterfrågan på kunniga mätningstekniker.

Vår utbildning har även ett eget kursområde som ger dig specialistkompetens inom geodesi/geodetisk mätning, även kallad planläggningsmätning, vilket är när man mäter in eller sätter ut punkter eller detaljer på marken med hög noggrannhet, ofta har du en områdesritning som du utgår ifrån. Det kan till exempel röra sig om inmätning av ett hus som en granne upplever står på sin tomt eller utsättning av en väg som skall anläggas. En specialistkompetens som arbetsmarknaden starkt efterfrågar.

HUR ANSÖKER JAG TILL EN YRKESUTBILDNING?

För att vara behörig att ansöka till en utbildning krävs grundläggande högskolebehörighet, i vissa fall krävs särskilda förkunskaper. Krav om förkunskaperna skiljer sig åt beroende på utbildning, läs mer under respektive utbildning på hemsidan för att ta redan på vad som gäller för just den utbildningen som du är intresserad av. Har du inte de förkunskaperna som utbildningen kräver sedan tidigare finns det särskilda preparandkurser som du kan läsa för att bli behörig att ansöka till en utbildning. Du kan läsa mer om preparandkurser här.

Du ansöker snabbt och enkelt via ett webbformulär på Hermods hemsida. Läs mer här. Ansökan öppnar i början av februari och håller öppet till i början av maj (2022 öppnar yh-ansökan 1 februari och stänger 5 maj. Antagningsbesked kommer via mejl från yh-antagningen 22 juni), besked om antagning kommer i juni och kursstart är till hösten (augusti/september).