Nytt år ger nya möjligheter: studieguide för 2022

Vi går in i ett nytt år – 2022 är här! Nytt år ger nya möjligheter till förändring och kan innebära nystart på många olika sätt. Ta chansen att investera i dig själv och utbilda dig för framtiden i år. Har du gått i tankarna på att studera eller kompetensutveckla dig kanske det nu är läge att påbörja resan mot ditt mål.Vi på Hermods vill i denna guide ge dig tips på utbildningar, studieteknik och andra guider som kan vara bra för dig som redan studerar, har sökt en utbildning eller funderar på att börja plugga.

1. Guide till Hermods Komvux på distans

Vill du själv styra över dina studier och inte vara bunden till en ort eller ett klassrum? Då är distansutbildning ett bra alternativ för dig! Vi har över 200 kurser på distans och drygt 50 stycken (komvux-) yrkesutbildningar som du kan läsa helt på distans. Studerar du Komvux på distans kan du på ett enkelt sätt kombinera studier med annat i ditt liv som till exempel arbete, familj eller resande. Hos Hermods kan du läsa distansutbildningar inom flera olika ämnesområden och på både grundläggande och gymnasial nivå.  

Det finns även många yrkesutbildningar på Komvux som är på distans. Inom exempelvis bristyrken som vård och omsorg samt barn och fritid där kan du läsa till undersköterska eller barnskötare. Undersköterskor är en av Sveriges största yrkesgrupp med cirka 132 000 verksamma undersköterskor (enligt Statistiska centralbyrån).
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har gjort en prognos över hur anställningsbehovet ser ut inom välfärden de kommande åren. Den visar att 14 300 personer per år behöver anställas inom vård och omsorg fram till 2029 för att täcka behovet av personal.

Distanskatalog 2022 för Hermods Komvux
Här kan du ta del av vårt utbud av fristående kurser eller yrkesutbildningar. I vår utbildningskatalog får du även ta del av viktig information vad det innebär att studera på Komvux samt intervjuer från tidigare elever.  

Ansök till Hermods Komvux idag

För mer information om våra komvuxutbildningar och hur du ansöker till dem, skicka in en intresseanmälan. Alternativt kan du alltid kontakta vår kundtjänst så besvarar vi dina frågor och funderingar.

Hermods har ett av Sveriges bredaste utbud av utbildningar som förbereder dig inför ditt drömyrke. Vi hjälper dig hitta en utbildning med ett studieupplägg som passar just dig, i vilken del av ditt liv du än är. 

2. Guide till Hermods Yrkeshögskola

Inför 2022 har vi ansökt om att få bedriva flera nya yrkeshögskoleutbildningar inom områdena bygg, teknik, logistik, vård, ekonomi, trädgård, försäljning, IT och media och kommunikation. Den 11 januari får vi besked om vilka ytterligare utbildningar som vi får starta till hösten 2022, håll utkik på vår hemsida då.

Se alla våra aktuella utbildningar som vi redan nu vet att vi kommer att starta till hösten och hitta den perfekta utbildningen för dig redan nu. Ansökningsperioden för Yrkeshögskolan öppnar 1 februari.

För vem passar YH?

En YH-utbildning är mer praktiskt inriktad och kortare jämfört med en högskoleutbildning eller en universitetsutbildning. Utbildning är specialiserad mot en yrkesroll och genomförs endast om det finns ett konkret anställningsbehov på arbetsmarknaden. Du får helt enkelt en koncentrerad utbildning och en snabbare väg till arbete. Yrkeshögskolan passar därför dig som vill vara säker på att få jobb utan att behöva gå en lång och teoretisk utbildning, eller för dig som vill byta karriär och lära dig ett nytt yrke på kort tid. Det passar även för dig som arbetat en tid och vill kompetensutveckla dig genom en hel eller delar av en utbildning.

3. Kompetensutveckling för anställda

Att få dina medarbetare att studera vid sidan av sin anställning innebär att du som arbetsgivare ökar möjligheterna att bibehålla engagerad och kunnig personal som uppskattar sitt jobb. Inom vårdyrket och barnomsorgen kan vi exempelvis validera personalens befintliga kunskaper vilket innebär att de inte börjar om från början, utan kan ta med sig sitt kunnande en bit in i utbildningen. Det gör att vi utbildar på kortare tid och eleven ofta kan kombinera arbete och studier. Det som gör det extra roligt är att eleven får användning av sina kunskaper direkt i sitt arbete. Läs mer om våra konceptutbildningar till företag. 

En utbildning som varit uppskattad på Hermods under 2021 är Kommunicera på jobbet, den riktar sig till dig vars medarbetare har ett annat modersmål än svenska. Utbildningen kan anpassas efter era behov.
Många gånger finns språk, kultur och praxis på arbetsplatser som inte alltid är lätta att tolka. Det kan bli missförstånd och ibland uppstår även konflikter. I den här kursen går vi igenom hur det ska funka på din arbetsplats, vilket skapar förståelse, kunskap och trivsel. Så missa inte den utbildningen i år för dina medarbetare!

4. Studietips och rådgivning

Tips för dig som studerar på distans. 

Att studera på distans har blivit en allt mer populär utbildningsform. Den största fördelen med distansutbildning är flexibiliteten. Det är enklare att kombinera studier med arbete eller andra åtaganden som annars kanske skulle hindra dig från att studera. Utbildningen är webbaserad och ges via vår lärplattform. Du behöver ha tillgång till en dator med internet uppkoppling. Sen är det upp till dig att studera när och där det passar dig - på dina villkor. Här kan du ta del av våra studietips på hur du lyckas med dina distansstudier. 

Bli mer effektiv när du studerar

När du studerar kan det vara bra med rutiner som du håller dig till för att bli mer effektiv och strukturerad. Här listar vi 5 enkla punkter som kan vara bra att följa när du studerar. 

Allt du behöver veta om CSN och studielån

Alla våra kurser och utbildningar på Komvux och yrkeshögskola är CSN-berättigade. Det innebär att du som studerar kan få ekonomiskt stöd för att underlätta studietiden, du ansöker om studiemedel via CSN. Läs mer hur det fungerar här.

Elevintervjuer