Nytt år och nya möjligheter – studieguide för 2021

2021 är här vilket innebär nystart och möjligheter till förändring. 2020 blev ett speciellt år med Coronapandemins utbrott där sjukvård, skola och arbete drabbades hårt. Vi lever fortfarande i en oviss tid men förhoppningsvis blir detta året till det bättre. Har du gått i tankar på att studera eller kompetensutveckla dig kanske det nu är läge att påbörja resan mot dina mål.Vi på Hermods vill i denna guide ge dig tips på utbildningar, studieteknik och andra guider som kan vara bra för dig som redan studerar, har sökt en utbildning eller funderar på att börja plugga.

1. Guide till Hermods Komvux på distans

Vill du själv styra över dina studier och inte vara bunden till en ort eller ett klassrum? Då är distansutbildning ett bra alternativ för dig! Vi har över 150 kurser på distans och runt 30 stycken (komvux-) yrkesutbildningar som du kan läsa helt på distans. Studerar du Komvux på distans kan du på ett enkelt sätt kombinera studier med annat i ditt liv som till exempel arbete, familj eller resande. Hos Hermods kan du läsa distansutbildningar inom flera olika ämnesområden och på både grundläggande och gymnasial nivå.  

Det finns även många yrkesutbildningar på Komvux som är på distans. Inom exempelvis bristyrken som vård och omsorg samt barn och fritid där du läsa till undersköterska eller barnskötare. Undersköterskor är en av Sveriges största yrkesgrupp med cirka 250 000 verksamma undersköterskor. SKL:s rekryteringsprognos har gjort en uppskattning om att det kommer behövas ytterligare 129 000 undersköterskor och 38 000 sjuksköterskor inför 2022.

Distanskatalog Hermods Komvux
Här kan du ta del av våra utbud av fristående kurser eller yrkesutbildningar. I vår utbildningskatalog får du även ta del av viktig information vad det innebär att studera på Komvux samt intervjuer från tidigare elever.  

Ansök till Hermods Komvux idag

För mer information om våra komvuxutbildningar och hur du ansöker till dem, skicka in en intresseanmälan. Alternativt kan du alltid kontakta vår kundtjänst så besvarar vi dina frågor och funderingar.

Hermods har ett av Sveriges bredaste utbud av utbildningar som förbereder dig inför ditt drömyrke. Vi hjälper dig hitta en utbildning med ett studieupplägg som passar just dig, i vilken del av ditt liv du än är. 

2. Guide till Hermods Yrkeshögskola

Inför 2021 har vi ansökt om att få bedriva flera nya yrkeshögskoleutbildningar inom områdena bygg, teknik, logistik, vård, ekonomi, trädgård, försäljning och IT. Se alla våra utbildningar som vi planerar att starta till hösten och hitta den perfekta utbildningen för dig redan nu. Den 19 januari får vi besked om vilka utbildningar som får starta, håll utkik på vår hemsida då. 

För vem passar YH?

En YH-utbildning är mer praktiskt inriktad och kortare jämfört med en högskoleutbildning eller en universitetsutbildning. Utbildning är specialiserad mot en yrkesroll och genomförs endast om det finns ett konkret anställningsbehov på arbetsmarknaden. Du får helt enkelt en koncentrerad utbildning och en snabbare väg till arbete. Yrkeshögskolan passar därför dig som vill vara säker på att få jobb utan att behöva gå en lång och teoretisk utbildning, eller för dig som vill byta karriär och lära dig ett nytt yrke på kort tid. Det passar även för dig som arbetat en tid och vill kompetensutveckla dig genom en hel eller delar av en utbildning.

3. Kompetensutveckling för anställda

Att få sina medarbetare att studera vid sidan av sin anställning innebär att du som arbetsgivare har engagerad och kunnig personal som tycker om sitt jobb. Inom vårdyrket och barnomsorgen kan vi exempelvis validera personalens befintliga kunskaper vilket innebär att de inte börjar om från början, utan kan ta med sig sitt kunnande en bit in i utbildningen. Det gör att vi utbildar på kortare tid och du kan ofta kombinera arbete och studier. Det som gör det extra roligt är att du får användning av dina kunskaper direkt i ditt arbete. Läs mer om våra konceptutbildningar till företag. 

En utbildning som Hermods startar i större skala under 2021 är Kommunicera på jobbet. Den kan anpassas efter era behov. Många gånger finns språk, kultur och praxis på arbetsplatser som inte alltid är lätta att tolka. Det blir missförstånd och ibland uppstår även konflikter. I den här kursen går vi igenom hur det ska funka på din arbetsplats, vilket skapar förståelse, kunskap och trivsel. Vem vill inte bli förstådd och ha roligt på sitt jobb som vi tillbringar en tredjedel av dygnet på. Så missa inte den utbildningen i år för dina medarbetare!

4. Studietips och rådgivning

Tips för dig som studerar på distans. 

Året som varit har påverkat utbildningen inom Sverige där vi har behövt ställa om till distans vilket har visat sig fungerat bättre än vad många kunde tro. Vissa tycker dock att det fortfarande är svårt med distansstudier. Här kan du ta del av studietips på hur du bättre studerar på distans. 

Bli mer effektiv när du studerar

När du studerar kan det vara bra med rutiner som du håller dig till för att bli mer effektiv och strukturerad. Här listar vi 5 enkla punkter som kan vara bra att följa när du studerar. 

Allt du behöver veta om CSN och studielån

Du som studerar på Komvux eller högskola kan få ekonomiskt stöd för att underlätta studietiden, även kallat CSN. Läs mer hur det fungerar här.

Elevintervjuer