Hermods utbildar dig inom vård och omsorg!

Vård och omsorg på Hermods

Tycker du om att arbeta med att hjälpa människor och vill göra skillnad i människors liv och är det viktigt för dig att göra något betydelsefullt? Här guidar vi dig till att skapa en framtid inom vårdyrket.

Du behövs inom vården

Att utbilda dig inom ett vårdyrke är ett tryggt och säkert val om du är en medkännande person som tycker om att hjälpa människor och som vill känna dig behövd av människor och samhället. Sveriges befolkning växer och vi kommer ha en hög andel äldre personer i samhället de kommande åren. Sveriges kommuner och regioner (SKR) har gjort en prognos över hur anställningsbehovet ser ut inom välfärden fram till 2029. Den rapporten visar att 14 300 personer per år behöver anställas inom vård och omsorg för att täcka behovet av personal.

I denna guide kommer vi lista utbildningar inom både komvux, yrkeshögskola och företagsutbildning för dig som vill eller funderar på att utbilda dig inom vård och omsorg.

Läs vård och omsorg på komvux

En yrkesutbildning inom vård och omsorg på komvux är på gymnasienivå. De passar för dig som vill omskola dig, få ett framtidsyrke eller höja din kompetens. Utbildningen är indelad i kortare delkurser vilket innebär det att du läser flera delkurser för att klara din utbildning. Varje delkurs omfattar olika moment som gås igenom under kursens gång. Som exempelvis hjärt- och lungräddning (HLR). I ett par kurser ingår det även arbetsplatsförlagt lärande (apl) där du tränar på att praktisera dina kunskaper ute i olika verksamheter.

Beroende på vilken utbildning och inriktning du väljer kan du bli allt från undersköterska, vårdbiträde, personlig assistent, vårdare, skötare, boendestödjare och mycket mer. Här kan du läsa mer om våra utbildningar inom vård och omsorg.

Så ansöker du till komvux

Vill du läsa en yrkesutbildning på Hermods vuxenutbildning (Komvux) inom vård och omsorg, då ansöker du till den via din hemkommun ─ där du är folkbokförd. Dem beslutar om du blir antagen, alltså om du får läsa kursen eller utbildningen på komvux. En enkel steg för steg guide för hur du ansöker finns att läsa här. Oftast har vi 5 studiestarter per år: 3 på våren och två på hösten. Kolla vad som gäller specifikt via vuxenutbildningen hos din hemkommun och vilka ansökningsdatum som gäller för just dig. Alla Hermods utbildningar är kostnadsfria och studiemedelsberättigande hos CSN.

Komvux på distans

Vi har över 150 kurser på distans och runt 30 stycken (komvux-) yrkesutbildningar som du kan läsa helt på distans ─ när och där det passar dig. Pluggar du komvux på distans kan du på ett enkelt sätt kombinera dina studier med annat samtidigt i ditt liv som till exempelvis arbete, familjeliv eller resande. Här kan du läsa mer om att studera på distans.

Vård och omsorg på Stockholm Södra

Bor du i Stockholm med omnejd kan du studera till Undersköterska eller Vårdbiträde på Stockholm Södra (Bangårdsgången 11 på Södermalm) med väldigt bra kommunikationsmöjligheter inom bekvämt avstånd. Vi har studiestart 5 gånger om året; januari, mars, maj, augusti och oktober. Vill du ansöka till vår komvuxutbildning gör du det via Stockholm stads hemsida. Där hittar du även information om datum för ansökningsperiod och studiestart.

” Jag skulle rekommendera mina vänner och bekanta till Hermods Södra” ─ Marta

Vård och omsorg på Yrkeshögskola

Hermods Yrkeshögskola är alternativet för dig som vill läsa eftergymnasial utbildning som snabbt tar dig ut i arbetslivet. Har du en gymnasieexamen eller arbetar du inom vården just nu och vill öka din kompetens? Då ska du läsa en av våra yrkeshögskoleutbildningar inom vård och omsorg.

En yrkeshögskoleutbildning är kort och nischad mot en specifik yrkesroll samt har ett nära samarbete med näringslivet som vet vilken kompetens som behövs på arbetsmarknaden. Vad som också är utmärkande för en yrkeshögskoleutbildning är den kombinerar teori med praktiskt lärande på en arbetsplats (LIA). Vilket ger dig som studerande en fot in på arbetsmarknaden redan under studietiden, som i de allra flesta fallen leder till ett jobb direkt efter avslutad utbildning. Här kan du läsa mer om Hermods Yrkeshögskola.

I Listan nedan hittar du ett urval av våra yrkesutbildningar inom vård och omsorg på yrkeshögskolan:

Så ansöker du till yrkeshögskolan

För att bli antagen till en yh-utbildning krävs grundläggande behörighet vilket motsvarar en gymnasieexamen. För vissa av våra yh-utbildningar krävs även särskilda förkunskaper i form av specifika kurser eller specifik yrkeserfarenhet. Under respektive utbildning kan du läsa om vilka förkunskapskrav som behövs för den utbildning du är intresserad av.

Ansökningsperioden för yrkeshögskolan startar i februari och avslutas i maj. Studiestart sker till höstterminen i augusti. Vill du ansöka till en yrkesutbildning på Hermods Yrkeshögskola, läs hur du går tillväga här.

Företagsutbildningar inom vård och omsorg

Flera aktörer som upphandlar tjänster inom vård och omsorg, kräver idag behörig personal. Är du en arbetsgivare som har personal med lång erfarenhet inom branschen men som saknar behörighet i form av formell utbildning? Då har vi ett utbildningskoncept där du kan vidareutbilda din personal, som innebär att dom kan tillgodoräkna sig sin erfarenhet. Utbildningarna till Undersköterska och Vårdbiträde ger fördjupade kunskaper inom vård och omsorg och leder till behöriga yrkesroller.

Vårt vidareutbildningskoncept innebär att det är möjligt för enskilda anställda eller grupper att utbilda sig samtidigt som de kan behålla jobbet. Studierna är flexibla och deltagaren väljer själv när och var hen vill studera då utbildningen sker på distans. Vilket är en stor fördel för dig som arbetsgivare då du kan behålla din personal i arbete samtidigt som de studerar. Läs mer om Hermods Företagsutbildningar.

”94 % av våra elever är nöjda med en vård- och omsorgsutbildning via Hermods”

Hermods är för alla!

På Hermods vill vi att du ska kunna uppnå dina yrkesdrömmar och yrkesmål oavsett var du befinner dig i livet. Hermods grundades 1898 och genom åren har vi hjälpt över fem miljoner personer att forma sin framtid. Vi speglar samhällets utveckling i våra utbildningar och vi stöttar dig som enskild person genom din utbildning hos oss. Kurserna och utbildningarna håller en hög kvalitet med våra behöriga, engagerade lärare som kan svara på alla frågor du kan tänkas ha. Att hjälpa människor att fritt kunna välja väg i livet för att nå sina mål går som en röd tråd genom vår långa historia och är en anledning till varför vi fortfarande är verksamma över 120 år senare.

Behöver du hjälp med att hitta en utbildning kan du enkelt få hjälp detta genom att kontakta en av våra studie- och yrkesvägledare eller vår kundtjänst. Vi erbjuder många olika utbildningsformer för att du ska hitta den väg som passar dig bäst!

Hermods företagsutbildningar ─ Undersköterska

Röster från studerande om vad de uppskattade med att läsa till undersköterska via Hermods företagsutbildningar.