Gratis digitala planeringsverktyg
Det finns massor av bra digitala verktyg att ta hjälp av för att skapa struktur och ordning på studierna, jobbet eller vardagen. Här listar vi några som vi gillar lite extra.
DATOR ELLER SURFPLATTA?
Behöver du köpa ny utrustning? Fundera på vad du föredrar att göra anteckningar, läsa och skriva på. En dator är oftast enklare att skriva mycket text på och klarar tyngre program. En surfplatta är smidigare att ha med sig och gillar du att föra anteckningar för hand och rita är surfplatta tillsammans med en penna ett bra val!
MAPPSTRUKTUR
Hitta ett bra upplägg för hur du ska sortera dina anteckningar och dokument så att de är enkelt att hitta. Ett tips är att arbeta med mappar som du döper efter årtal --> projekt/termin --> uppgift. Glöm inte att döpa dokument och anteckningar direkt. Du kommer att tacka dig själv om du snabbt behöver hitta ett dokument från långt tillbaka.
VERKTYG FÖR ANTECKNINGAR
ONENOTE
De flesta jobb och skolor erbjuder office-programmen. Har du tillgång till Office-paketet har du med säkerhet tillgång till One Note. One Note är ett anteckningsverktyg som finns både som program till datorn och som app. I One Note skapar du olika "anteckningsböcker" som innehåller olika kapitel och sidor. Förutom att skriva kan du rita, skriva för hand, ladda upp bilder, skapa tabeller, länka till andra dokument och mycket mer.
EVERNOTE
Evernote är en gratistjänst för att ta anteckningar som erbjuder många bra och användbara funktioner. Med gratisversionen kan du använda appen på två enheter som synkas automatiskt i molnet. Du kan även använda Evernote i en webbläsare.
I Evernote skapar olika anteckningsböcker som du sedan kan fylla med såväl anteckningar som att-göra-listor, mappar med bilder, sparade webbadresser, PDF-filer och mycket mer.
VERKTYG FÖR SCHEMALÄGGNING
Ett schemaverktyg är otroligt viktigt för att kunna hålla koll på deadlines, händelser och event. Om du ska studera eller börja ett nytt jobb finns det oftast ett kalenderverktyg som skolan/arbetsplatsen erbjuder. Vårt tips är att hålla dig till en kalender istället för flera olika.
GOOGLE/APPLE
Har du ett Google-konto kan du använda dig av Google Kalender. Då har du tillgång till kalendern oavsett om du är inne på din mobil, dator eller surfplatta. Är du ett fan av Apple så har även de en kalender som du kan använda på din iPhone och Mac.
Ett hett tips är att du taggar upp aktiviteterna i kalendern med olika färger för att lätt kunna separera och filtrera. T.ex. en färg för privata aktiviteter, en annan för skolan/jobbet, en för sociala aktiviteter och ev. en delad med familj/partner för det gemensamma livet.
VERKTYG FÖR TO-DO-LISTOR OCH ANSLAGSTAVLOR
Vi är många som gillar att göra to-do-listor. Att skapa dem digitalt gör att du bättre kan ändra om och strukturera dina uppgifter samt hålla koll på vad du gjort tidigare och ska göra framöver.
TRELLO
Trello är ett fantastiskt projektplaneringsverktyg som många använder dagligen för att planera olika saker.
Det funkar så att du skapar digitala anslagstavlor. På varje tavla kan du ha listor och på varje lista olika kort. Ett kort kan sedan märkas med olika färgkoder, tilldelas deadlines, du kan lägga till checklistor, länkar, kommentarer och mycket mer.
För grupparbeten kan ni skapa en grupp med gemensamma tavlor, där ni kan tilldela eller skriva upp er på olika kort för att dela upp uppgifter, alla kan följa hur processen går framåt och det är lätt att lämna kommentarer på korten för att uppdatera varandra.
Exempel på vad listorna kan heta: ”Att göra”, ”Påbörjat”, ”Väntande” och ”Klart”.
ANDRA ANVÄNDBARA VERKTYG
DIGITALT VERKTYG FÖR MINDMAPS
XMind är ett gratisverktyg för dig som behöver rita upp mindmaps, organisationscheman eller brainstorma. XMind finns både som program till dator och som app för surfplatta eller mobil. Verktyget är användarvänligt och kommer absolut hjälpa dig att synliggöra och strukturera upp komplexa system.
APP FÖR FLASHCARDS
Oavsett om du ska plugga inför ett prov eller öva inför en presentation är ett tips att använda appen Anki.
Med den kan du skapa egna flashcards för instudering och få fram statistik över hur det går för dig. Det finns även ett bibliotek av redan skapade uppsättningar kort att öva på. Smidigt!
INVESTERA I HÖRLURAR MED BRUSREDUCERING
Som student kommer du kanske sitta en hel del i gemensamma studiesalar, stökiga korridorer eller i andra miljöer med mycket ljud. Då kan det vara otroligt skönt att ha ett par bluetooth-hörlurar med aktiv brusreducering. Oavsett om du vill lyssna på musik medan du pluggar/jobbar eller bara använda brusreduceringen för lugn och ro så kan det vara värt investeringen.